garpenblogg

Direktlänk till inlägg 20 juni 2012

Vet ni vad?

Av Maria - 20 juni 2012 10:10

det finns inga perfekta hundar, ej heller några perfekta uppfödare!

Däremot kan det finnas en hund som är perfekt just för dig, men det innebär inte att den är perfekt för någon annan,,,, det kan oxå finnas en uppfödare som är världens bästa uppfödare- just för dig & de önskemål som just du har när du söker efter din perfekta blivande hund- detta innebär inte att samma uppfödare är perfekt för alla andra som söker efter valp samtidigt som dig.


att respektera att detta skulle kunna vara en god grund för ett trevligare klimat inom staffesverige. För som det ser ut nu så verkar en klick hundägare tro att just precis dom vet vilka kriterier som den perfekta uppfödaren samt de perfekta avelsdjuren måste besitta för att få äran att producera valpar.


Då kan man fråga sig ifall denna lilla klick hundägare är i stort behov av att köpa ett gäng hundar var? För så måste det väl vara? För annars undrar man ju för vems skull dom krigar? För krigar dom för ANDRA än sig själva så vore det ju himla sorgligt.

Och vet ni varför?

Jo för de allra flesta som letar efter staff idag är väldigt pålästa och kunniga, dom är fullt kapabla att själva bestämma vad som är viktigt för just dom. Dom kan på egen hand känna efter vilken uppfödare som dom träffar som dom tycker känns bäst. Det är ingen homogen grupp. Valpspekulanter är lika olika som folk är mest :-) Vissa har en drömfärg på sin blivande familjemedlem- vem är jag eller du att säga att detta är fel? Andra har en stark önskan om att finna en uppfödare som bor nära dem- samma sak här, detta måste respekteras. Många har tankar och önskemål kring genomförda hälsotester, andra inte. En hel del vill träffa mamman eller pappan först, andra tycker det är viktigare att valparna föds en viss tid på året som passar dem bäst att bli hundägare. Listan kan som vanligt göras lång :-)


Rasklubben har en rätt lång checklista på sin hemsida där man som spekulant kan få hjälp med att se vilka frågor som kan vara bra att ställa, samt ger nyblivna uppfödare en hjälp på traven i vilka ämnen som man bör gå igenom med sina spekulanter.


Som uppfödare får man heller ej ljuga om sin uppfödning! Kan tyckas onödigt att påpeka, men ibland så händer detta tyvärr. Ibland kanske ren miss, men ibland lämnas utrymme för att misstänka att man kanske medvetet valt att undvika att nämna vissa detaljer. Olyckligt, och förstås oerhört dumt när dessa "detaljer" ibland är av sådan art att de syns på hunddata. Då är det ju bättre att följa de regler som finns och berätta direkt. Valpspekulanter förväntar sig inte att få höra att hundarna är helt felfria, tvärtom känner de flesta sig tryggare när de känner att de kan lita på uppfödaren ifråga iom att denna berättar om både det som är bra och det som är dåligt.


Som uppfödare har man ju sedan rätten att själv avgöra vilka spekulanter man väljer att låta komma hem för att beskåda ens underverk. Så här sker ju ytterligare en gallring, fast från andra hållet. Även här varierar ju kriterierna märkbart från uppfödare till uppfödare.

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja en hund till småbarnsföräldrar

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja till förstagånsghundägare

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja till någon som bor i lägenhet,,,eller som inte har körkort/bil

Finns uppfödare som har krav på åldersskillnad eller könsskillnad ifall fler hundar finns i hushållet

osv osv osv

Det den ena tycker är helt galet och absurt att ha som krav, tycker den andre är helt normalt och seriöst!


Dessutom ironiskt nog så är det inte alltid som så att valpköpare är nöjda- oavsett om de krav de från start haft har uppfyllts. Ibland tror jag att det helt enkelt är en fråga om personkemin mellan valpköparen och uppfödaren. Du kan ha en hund med UA på alla tester som finns, en super mentalitet samt en tjusig exteriör och frågar man hundägaren om den är nöjd med sin uppfödare så kan svaret ändå bli nej! Du kan även ha en valpköpare med en ganska sjuk hund - eller en hund som kanske inte alls har den rastypiskt önskvärda exteriören som ändå är nöjd med sin uppfödare.  Jag hoppas alla som läser nu förstår att ingen uppfödare vill föda upp sjuka hundar, utan att  jag bara vill påpeka att ett hundägande är så mycket mer än att äga en "perfekt" hund. Man ska trivas ihop och man ska känna sig trygg.


Uppfödare gör, precis som hundägare och precis som alla levande varelser, fel ibland. Ja, tänk, det är faktiskt så. Det finns då en organisation som man som uppfödare av renrasiga hundar måste vara ansluten till och det är Svenska Kennelklubben. Dom har ett omfattande regelverk som alla uppfödare samt alla medlemmar måste följa. 99% av alla uppfödare gör sitt allra allra bästa för att göra allt precis enligt regelboken! Ibland missar man något- man kanske missuppfattar någon ordalydelse, man kanske tom glömt bort någon regel man absolut inte får glömma bort. Ibland kan man oxå tro att man kanske har mera makt över sina sålda valpar än man faktiskt har,,,Men det är oerhört ovanligt att man med berått mod bryter mot några regler


Hur som helst så skulle jag önska mig för andra halvan av året att vi kunde vara lite mer toleranta mot varandra. Lite mer öppna för att det finns olika vägar att ta sig fram på, samt att det tom är så märkligt att inte alla har samma mål :-) Och man kan oxå ha vissa mål när man börjar och sedan kan dessa mål ändra sig genom åren.

Tolerans

Det vore så himla underbart, en knivsudd mer tolerans

Kan man önska sig något sådant?


Som exempel nedan ser ni vår lilla Irma. Hon är bluefawn, det finns många som anser att den färgen inte bör få finnas. Samma människor tycker nog att det är hemskt att vi kommer använda henne i avel. Det får man gärna tycka, men det jag begär är att man respekterar det faktum att vi följer rasstandarden, där denna färg är uppskriven som en av alla de färger som är godkända. För tycka olika måste man ju få göra- det är när detta tyckade går över till trakasserier som det inte längre är ok. Att kunna säga "Jag skulle inte göra den där kombinationen, men jag respekterar ditt val att göra den" vore något fler borde öva sig på att uttala

  

har mer tankar i ämnet men måste nu ta hand om lite hundvalpar och lite barn och ett gäng vuxna hundar samt annat som hör livet till.   

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tonje

20 juni 2012 10:31

Perfekt skrivet! Kunde inte "sagt" det bättre själv. Alla är vi olika och så länge inte hunden far illa tycker jag att man har rätt att ha vilka önskemål som helst som valpköpare!

 
Linda

Linda

20 juni 2012 11:08

Mycket bra skrivet :)

http://staffordshirebullterrier.bloggplatsen.se

 
Tina

Tina

20 juni 2012 11:20

Oerhört bra skrivet!
Jag förstår precis hur arg, ledsen och besviken du var när du skrev detta, och ändå har du lyckats skriva sakligt- en bedrift i sig.
Jag hoppas att väldigt många människor läser inlägget, tar sej en tankeställare, och förhoppningsvis också kommer fram till samma saker som du.
Lite mer ödmjukhet vore trevligt att se bland klicken av "jag vet allt-are".
Kram till min bästa uppfödare!

http://www.tinric.com

 
Ingen bild

Annika

20 juni 2012 11:24

Bra skrivet, se bara över vattnet och landet på andra sidan(i fråga om färgen). Jag personligen kan känna att det alltid finns någon form av avundsjuka bakom pratet. Man får hålla huvudet högt bara och inte låta sig nedslås av folks prat. Och att man inte faller i samma grop utan håller rent framför sin egen dörr. Dom som snackar brukar alltid ändå bita sig själv i arslet till slut;-).

 
Caisa, Cayenne & Gulli

Caisa, Cayenne & Gulli

20 juni 2012 11:31

Väldigt kloka ord!!

http://fyrfotingarna.se

 
Ingen bild

Anki

20 juni 2012 13:23

Det bästa jag läst på länge! Personer som ska lägga sig i allt och alla har oftas egna problem och på något vis måste hävda sig på annat.

 
Sophie

Sophie

20 juni 2012 13:42

Mycket kloka ord Maria. Riktigt bra skrivet! Selma hälsar med sina fantastiskt mysiga blöta pussar! :) kramar

http://Www.dancingpaws.weebly.com

 
Ingen bild

Lisa

20 juni 2012 13:48

Fantastiskt bra skrivet Maria! och du har helt rätt i det du skriver, ha en skön midsommar. Kramar från Lisa med Co.

 
Ingen bild

Cecilia

20 juni 2012 14:11

Väl valda och kloka ord:-)

 
Marianne

Marianne

20 juni 2012 15:29

Word!!!! Åh så bra, jag säger som Tina - att du lyckades...
Hoppas detta läses av ALLA och delas vidare i massor!

http://winniehurst.bloggagratis.se

 
Ingen bild

susan ekblad

20 juni 2012 15:57

Bra!
Fantastiskt bra! Tack!!

 
Ingen bild

Karolina

20 juni 2012 17:17

Du är klok som en bok du! Att idka ödmjukhet och att acceptera att man inte alltid kommer hålla med alla eller förstå allas val är något jag önskar fler kunde förmå...
Kram Karolina

 
Marie-Louise Winroth

Marie-Louise Winroth

20 juni 2012 18:54

Så bra skrivet.

http://mygganosirrah.bloggagratis.se

 
Frida

Frida

20 juni 2012 20:34

Tina & Marianne har redan sagt det. Du gjorde det! Du lyckades förmedla dina så viktiga funderingar trots allt som varit där runtikring. Jag vet hur frustrerad du varit och ändå lyckas du hålla dig saklig. Det är en bedrift, my darling!
Du är på många sätt en förebild för mig och många andra. Det vet jag. Och med den kunskapen, den erfarenheten, det skinnet på näsan och din oerhörda karisma är du även en kvinna som många känner sig hotade utav och som de älskar att hata.
Finare komplimang kan man egentligen inte få.
Du har gett überkvinnan ett ansikte, min vän. Och jag är så innerligt stolt över att få vara just det. Din vän.
Puss!!!!

http://www.deveritas.se

 
Ingen bild

Caroline

21 juni 2012 11:59

Bra skrivet, det du beskriver går att applicera på mycket i livet. tolerans är väl ett utav de viktigaste orden vi har. Era hundar är jättefina! (Tycker jag och struntar blankt i om någon tycker något annat med hänvisningar till ditt eller datt, apropå tolerans ;-))
Friska djur och harmoniska ägare är väl det som spelar roll i slutändan?
// Caroline

 
Sara

Sara

23 juni 2012 17:57

Så bra skrivet läser här ofta och gillar dina tankar just detta som du skriver om nu tror jag skulle kunna bli en god grund för ett trevligare klimat inom inte bara staffesverige utan hela hundsverige.

http://www.sarastassar.se

 
Åsa

Åsa

25 juni 2012 15:54

Säger det igen Maria: Du är verkligen klok som en bok! Väldigt glad att jag har dig som uppfödare :O) Bra förgångsmannaskap som man säger! kram

http://www.fitnesstempel.blogspot.com

Maria

25 juni 2012 16:24

Hej Åsa,
vad gullig du är! Förgångsmannaskap- det var ett nytt ord för mig :-)
vi hörs kanske per tele snart?
kram

 
Ingen bild

Maria

25 juni 2012 22:18

tänkte jag skulle svara alla att det var många snälla ord, tackar väldigt för dessa. Är dock inte dummare än att jag förstår att det är himla många som inte håller med mig i mina tankegångar- men jag hoppas att jag kanske sått ett frö.
För det är ju just i början som man tror att allt är svart eller vitt (inte för alla men för många) och ibland kan jag tycka att som min vän tina brukar säga: "de som skriker högst vinner tyvärr ofta i debatter på nätet"
vi andra som tycker det är intr att samtala kring alla nyanser av grått skriker ju inte direkt :-)

nå hoppas jag får tid att återkomma i denna fråga
kram på er allihopa!

 
Ragnhild Nilsson

Ragnhild Nilsson

20 juni 2016 08:40

Jag har en underbar hund där Irma är mamma. Irma för mig är både vacker och en av de trevligaste hundar jag vet ☺
Vad min uppfödare anbelangar "Maria" så är du både en av de kunnigaste och en av de bästa uppfödarna här i Sverige ☺
Mycket bra skrivet Maria ☺

http://www.linde-lous.se

 
Ingen bild

Blanca

20 juni 2016 09:42

Så bra skrivet!! Kloka ord från er som alltid :)

Maria

20 juni 2016 14:09

Kram på er och ha en fortsatt härlig semester!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 9 april 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - Lördag 24 mars 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ garpenblogg med Blogkeen
Följ garpenblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se