garpenblogg

Direktlänk till inlägg 19 april 2013

Tack, det ligger något i det du säger,,,

Av Maria - 19 april 2013 11:43

de flesta människor reagerar negativt på kritik, vi vill förklara och försvara oss, dock brukar detta bara trappa upp konflikten

De som är betydligt smartare än mig på detta föreslår att man skall bemöta kritik genom att  istället vara nyfiken och använda regeln ”om 2% av det som sägs är sant, vad skulle det kunna vara?”. Sök efter ett korn av sanning i det som sägs och erkänn det :”Ja, det är sant att..."


Med detta i åtanke så skulle jag vilja säga följande:

  • ja det är sant att jag personligen inte anser att HD frågan är den viktigaste hälsofrågan för SBT
  • det är oxå sant att jag väldigt gärna, någon gång i framtiden, skulle vilja ha kvar möjligheten att använda en oröntgad staffehane i avel om jag skulle hitta en sådan som jag trodde skulle kunna passa någon av mina friröntgade tikar.

och med tanke på att rasen inte röntgas i de länder där den är som numerärt störst så vore det galenskap att sätta sveriges uppfödare i en situation där vi inte skulle kunna få använda oss av alla dessa enorma populationer! 

HD & ED historik i kenneln

Kennel Garpenborg började arbeta med HD & ED för just staffen runt 2002-2003 när S & T kullarna gick till röntgen. Tidigare hade staffar från kenneln röntgats men mer sporadiskt. (Kennelns första staff, Skyeotts Alicia röntgades redan år 1994) Dock dröjde det till 2006 innan kenneln valde att använda sig av enbart röntgade avelsdjur.

Att för mig arbeta målmedvetet innebär i detta fallet att använda sig av röntgade avelsdjur samt att följa upp resultatet genom att arbeta för att så stor del av de uppfödda hundarna kommer till röntgen, oavsett om de skall gå i avel eller inte. Det innebär oxå att de avelshanar som kenneln innehar enbart har lånats ut till uppfödare som på samma sätt arbetar för att få avkommorna till röntgen.


Mao sedan 2006 har samtliga avelsdjur som använts i kenneln haft känd HD & (och i de flesta fall) ED status före parning.


Varför syns det då inte?

Att detta sedan inte alltid syns på avelsdata/hunddata eller på diverse hemsidor med ihopsnickrad information om andra människors avelsarbete är en annan femma. Springade punkten ligger i att kenneln ofta åkt utomlands för att finna , i vårt tycke, lämpliga avelshanar.


Nedanstående kullar har pappor vars HD&ED status inte syns i SKKs register

Z-kullen friröntgad pappa född i Polen, boendes i Danmark

Ö-kullen friröntgad pappa uppfödd & boendes i Norge

E-kullen friröntgad pappa uppfödd & boendes i Norge

F-kullen, friröntgad pappa uppfödd och boendes i Frankrike

G-kullen, röntgad pappa född i England och boendes i Finland

I-kullen, friröntgad pappa född i Frankrike boendes i Finland.

K-kullen, friröntgad pappa boendes i Norge

N-kullen, friröntad pappa boendes i Österrike

O-kullen, röntgad pappa, född i England boendes i Finland.

och nu blivande P2 kullen, friröntgad pappa, född i England och boendes i Finland.


Även om jag alltså står fast vid att HD&ED inte är den viktigaste frågan för rasen så innebär detta inte att jag inte arbetar med frågan. Målsättningen är, bland mycket annat, att få så bra röntgenresultat som möjligt. Vägen dit är dock lång och även långsam. Kenneln är inne på sitt 7e år med en målmedveten satsning, och resultaten har långsamt förbättrat sig.


Kränkningar på internet

Att behöva lyssna på människor som påstår sig veta att jag som privatperson skulle, i mitt tidigare arbete som förtroendevald, jobba för få fram regler som skulle passa min kennel istället för att se till rasens bästa är kränkande. När människor tar sig den typen av friheter så skulle jag uppskatta att dom dels kollade upp fakta först och dels hade kurage nog att kontakta mig, innan man beslutar sig för att kränka mig med diverse osanningar.


Slutligen:

Kenneln har arbetat efter en modell som är det samma som hälsoprogram nivå 2, i 7års tid

Att då anklaga mig för att vara emot ett officiellt hälsoprogram nivå 2 för att ett sådant program inte skulle gynna min kennel är rent ut sagt ointelligent.

Enda orsaken till att jag varit och ÄR emot ett hälsoprogram nivå 2 är att det inte skulle gynna vår ras. Det skulle däremot till stor del gynna min kennel. Men eftersom jag inte suttit på en förtroendepost för att jobba för min egen skull utan för rasens skull så är det min skyldighet att se till rasens i stort och inte bara till min egen kennel.


Tack

tack till alla underbara valpköpare som genom åren frivilligt ställt upp på att både röntga, ögonlysa, mentalbeskriva och ställa ut era garpenborgare, fast de flesta av er inte hade/har planer på att avla på era hundar. Det är NI som är värda en eloge. Det är NI som visar hur kärleken till en ras verkligen ser ut. För det är engagemang och kärlek till rasen som gör att ni frivilligt spenderar tusentals kronor på undersökningar & tävlingar, för att kenneln ni köpt hunden i från skall ha bättre och bättre förutsättningar för att ta mer välgrundade avelsbeslut för varje generation som går.

Utan er finns ingen framgång värd namnet

                       

                     








 
 
Ingen bild

Anna

19 april 2013 12:15

Maria skulle jag få göra om vårt valpköp så skulle jag i allafall komma tillbaka till dig. Jag är så stolt och glad att jag fick äran att Köpa Kajsa och bli en i Garpenborgsfamiljen :D
Kramar från oss

 
Ingen bild

Mira

19 april 2013 12:17

Tack till en underbar uppfödare och vän som besitter sån kunskap och som har de stora intresset att alltid lära sig nytt och mer, ödmjuk efter 20 år som uppfödare tillhör inte de vanliga. Vi är superglada att få va en del av de stora härliga garpenborgs gänget! Du smittar av dig viljan att lära sig mer och alltid lika spännande att lyssna på:)
Massa kramar från My med familj

 
Ingen bild

Ulrika & äbbe

19 april 2013 12:41

Att få ha följt dig på din resa från din första kull och till nu, är fantastiskt. All kunskap och engagemang som du har kan knappt mäta sig med något annat. Är så oändligt tacksam för att till höra garpenborgsfamiljen. Fantastiska hundar som jag har haft möjligheten att få ha i mitt liv. Kunskapen som jag fått av dig. Jag delar helt uppfattning med dig. Tråkigt att människor nästan alltid ska ha kortsiktiga lösningar och resultat istället för att se och förstå att de krävs planering och varsamhet för att nå mål som bli hållbara. Kramisar i massor kära vän

 
Tina

Tina

19 april 2013 12:50

Åh så skönt att du sätter ner foten!
Och att du gör det på ett så otroligt bra sätt.
Du är fantastisk!
Kram

http://www.tinric.com

 
Liza

Liza

19 april 2013 13:03

Bästa Maria, kloka ord! Är så lycklig för min Garpenborgare och att ha dig som uppfödare/vän! Kramar Liza med familj.

http://witastaff.blogg.se

 
Ingen bild

Fanny

19 april 2013 13:05

Låter så vettigt i mina öron. Den underbara dag vi skaffar staffe ska den vara från dig! :)

 
Ingen bild

Eva

19 april 2013 14:25

Heja heja Maria !
Även om jag/vi inte har valp från dig har vi genom hundar o utställning lärt känna varandra ända sedan början på 2000-talet
Stå på dig Maria ! " tänk vad enkelt de skulle vara om allt var svart el vitt "

 
Jennie

Jennie

19 april 2013 15:45

Kan inte annat än tacka dig för detta. Jag önskar folk tänker till både en och två gånger inom den närmsta framtiden...
Keep up the good work
Vänliga hälsningar Jennie

http://www.kennelmindblowing.se

 
Ingen bild

Agneta

19 april 2013 16:11

Bra Maria, lyfter på hatten! <3

 
Ingen bild

Elin lilja

19 april 2013 18:53

Så klok som alltid Maria!
Vilket fantastiskt bra svar och inlägg!
Instämmer med de andra och är otroligt stolt över att få vara en i garpenborg familjen <3

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 april 2018 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - 24 mars 2018 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - 14 mars 2018 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - 14 mars 2018 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards