garpenblogg

Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 19 juni 2013 12:54

Vila efter långpromenixen samt mellanmål känns som en bra idé idag

Av Maria - 19 juni 2013 10:07

som fyller 9år snart   

   

Av Maria - 18 juni 2013 10:06

iform av Vivi & Janne, som är senast i skaran av dundertrevliga nya bekantskaper som vi fått träffa och lära känna lite tack vare vår hobby. Vi ser fram emot att få dem som valpköpare, och det känns på något vis som om vi känt varandra längre än vi de facto gjort. En något överanvänd fras, men icke desto mindre sann :-)

Dom har ställt upp som hundvakter åt Ankis lilla Stina så henne fick vi oxå träffa en stund. Hon verkar ha vuxit av erfarenheten att vara borta hemifrån och gav ett mindre blygt intryck nu än när vi mötte henne på röntgen. Kanske hjälper det oxå till att vi nu var utomhus.

Snäll som bara en staff kan vara är hon förstås, och uppenbart förtjust i sin extra husse & matte   

 

lycka kring en valplåda   

       


Av Maria - 18 juni 2013 09:26

Garpenborg's Agata "Aliz" som är här hos oss med sin Q2 kull som är 2v gamla umgås ibland med sin son från sitt första äktenskap, dvs Garpenborg's Kungasonm "Kalle"

Det har hänt lite senast dom hängde tillsammams på den här trappan

       


bilden nedan är från september förra året   

 

Av Maria - 17 juni 2013 16:19

Det är Vincent och Vilde det   

 


Vilde heter i stamtavlan Garpenborg's Hans Majestät och på bilden syns att han är något tufsig, det är sårskorpor orsakade av en schäfer tik, dom lekte en vecka tillsammans på ett hundpensionat och hade iof skoj tillsammans,,, Men frågan är nu om inte de blivit infekterat på sina ställen och den snälle Vilde får snart uppsöka en veterinär...

Fotografen är matte Carina, varmt tack vännen!

Av Maria - 13 juni 2013 13:38

Nu ska jag ta tag i en grej som verkar vara himla svår, begreppsförvirringen verkar vara rätt total på sina ställen. Det hela gäller ordet "BRUKS" och vad det egentligen innebär.  Först ska vi reda ut ett par småsaker


Svenska Brukshundklubben

en organisation som sysslar med en mängd saker, dels är det ju förstås en specialklubb precis som tex Terrierklubben, och som sådan har man avelsansvar över ett antal raser. Men mest känd är säkert ändå SBK för sin omfattande kurs och tävlingsverksamhet samt sina utbildningar av instruktörer och figuranter. (Självklart tänker många av oss även även på tjänstehundar, patrullhundar och räddningshundar - men vi skippar det nu)

Dessa tävlingsgrenar ryms inom SBK:

  • Agility
  • Bruksprov
  • Drag
  • Lydnad
  • IPO
  • IPO-R
  • Rallylydnad

Idag var det då bruksprov det hela handlade om, såhär står det att läsa på SBKs egen hemsida:


Bruksprov

Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Grenen innehåller ett lydnadsmoment och ett specialmoment, som du själv väljer.

Om bruksprov

I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.

Lydnadsmomentet

Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det.

På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.

Specialmoment

Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.

Spår

I spår ska hunden följa en markbunden vittring av en människa.

Sök

I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Rapport

I rapport ska hunden springa mellan två stationer så snabbt som möjligt.

Patrull

I patrull ska hunden kunna spåra och upptäcka luftvittring och ljud från människor inom ett begränsat patrulleringsområde.

Skydd

I skydd ska hunden kunna stoppa en flyende person eller ett kraftigt hot (angrepp) mot föraren och hindra en bevakad person att avvika.

Tävla i bruksprov

För att få delta i bruksprov måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben. Dock är specialmomentet skydd endast öppet för brukshundraser.

Föraren ska vara medlem i Svenska Brukshundklubben för att få delta i tävlingar.

Årligen arrangeras SM i bruksprov dit landets bästa ekipage kvalificerar sig.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Således som synes ovan så INGÅR dessa fem specialmoment: 

  • spår
  • skydd
  • rapport
  • patrull
  • sök

i samlingsnamnet Bruksprov. MAO tävlar du spår så tävlar du i EN av fem möjliga bruksgrenar


(på bilden RLD N, RLD F, RLD A Garpenborg's Wanessa "Wita")


Det som alltförofta står att läsa är meningar av den här sorten: "Vi uppmuntrar våra medlemmar att tävla inom agility, bruks och spår" eller "Staffen som ras har visat framtassarna inom grenar som lydnad, rallylydnad, spår och bruks"


Det blir förvirrande


Lika förvirrande som om SVT skulle säga att: 

"Kl 12 på söndag sänder vi VM i friidrott och ÄVEN höjdhoppstävlingarna...."

(Höjdhopp är EN av många grenar inom friidrotten, eller hur. Man kan ta individuella medaljer i olika grenar, precis som inom bruks)

Eller att vi ska ha en provapådag i friidrott på skolan där vi ÄVEN kommer låta barnen få prova att springa 100m häck

"Sune är en duktig friidrottare och han är oxå en hejare på att stöta kula...."




jaaa ni fattar :-)

inte viktigt för någon förutom oss hundnördar som tycker att rätt ska vara rätt


nedan ett exempel på hur ett 1a pris i lydnadsklass 1 kan se ut poängmässigt. Det var Åsa som tävlade med sin fina Zelma som tyvärr inte längre finns med sin familj   

 


sedan ett par bilder på när Elin tävlade med LP1 Garpenborg's ZsaZsa i agilitySM -11

      


Nosa är oxå bra på lydnad

       


Det finns en hel del staffar som tävlat i någon eller några av bruksgrenarna. Redan på -70talet fanns det en duktig staffetös som tävlade mkt framgångsrikt inom just spår, hon hette Tricky och jag har en artikel om henne som ligger och skvalpar här i min dator. Kanske att den vore något för bloggen istället för staffetten,,,,? Började med den före Kristoffer föddes och sedan prioriterade jag helt enkelt andra saker :-) Läge snart att rota fram den.

Under prefixet garpenborg finns en del ekipage som tävlat bruks, främst då rottweilers, men pratar vi staffar så har vi Camilos LP1 Garpenborg's Mango som blev uppflyttad till lägreklass spår och vi har SE UCH Garpenborg's Ida som tävlade spår hon oxå och blev godkänd i appellklass.

nedan en bild på fine Mango, han finns ej heller längre med oss efter ett långt lyckligt liv hos Camilo med familj



Av Maria - 12 juni 2013 13:17

Fick även Polly smaka

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards