garpenblogg

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2014

Söndagsfunderingar

Av Maria - 12 oktober 2014 08:54

Kenneln hade en framgångsrik dag igår, på flera vis och jag tror att det för oss betyder lite andra saker än vad det kanske gör för många andra kennlar.

Att som kennel ha tävlande ekipage, oavsett inom vilken gren, är inte bara roligt och inspirerande utan även förstås bra reklam, det sticker vi inte under stol med. Men vi säljer helst inte till tävlingsintresserade spekulanter - det ska i alla fall inte vara det primära intresset. Och varför det? Pja till att börja med för att OM nu den tävlingsintresserade spekulanten verkligen tar sig så långt som till start så är det oerhört mycket som hänger på föraren och dennes erfarenhet,,,,omplaceringsfrekvensen är högre bland tävlings hundägaren än "vanliga" hundägare,,,ofta för att "hunden inte håller måttet" eller att "vi har inte klickat träningsmässigt"
(Ja helt ovetenskapliga observationer från min sida)
Men för valpens skull vill vi att den i första hand kommer till ett HEM, vilket intresse som hemmet har skall vara sekundärt till att familjen vill ha ytterligare en medlem <3

Sedan har vi aspekten med livet, ni vet det där livet som gärna har en tendens att komma ivägen för alla dessa fina planer. Byte av arbete, skilsmässa, flytt, sjukdomar, tvåbenta småttingar som dyker upp på scenen ja listan kan göras lång,,,mycket är det som kan komma emellan en hundägare och dennes möjligheter/lust att tävla. Då är det lätt hänt att bristen på dessa utlovade starter i allsköns hundsporter kommer emellan valpköparen och uppfödaren - som en blöt filt av ouppfyllda löften som gör att kontakterna parterna emellan blir allt annat än avspända. Och vi tror även att när sedan väl tiden dyker upp för dessa hundägare så har ofta intresset svalnat för tävling, ingen vill känna sig pressad (få i alla fall) och det gäller även om det är man själv som satt sig i situationen från start genom att lova guld och gröna skogar :)
Man lovar det man måste många gånger - ofta med goda intentioner - för att "få" köpa den där ljuvliga valpen

Och sedan, handen på hjärtat, vad är skillnaden mellan en en hund som tävlar och en som inte gör det? En matte/husses uppgift är att ge sin hund ett bra liv, hur detta uppnås är väldigt individuellt

Och lika lite som championat titlar ärvs så ärvs inte heller lydnadsdiplom eller rallylydnadstitlar, hade varit trevligt om det hade varit så dock :)
Ja, jag hör era argument nu, är medveten om dem :) "hur ska vi då kunna avla för mål öht?" "Tävlingsresultat är ett kvitto" osv osv
Det ÄR ett kvitto - men inte ett kvitto på individen i frågas avelsvärde. Det är ett kvitto på i 1a hand ekipaget som sådant, ägarens driv och lust, hundens kärlek till föraren och till att göra något roligt (på samma vis som vi hundägare får kvitton på detta hela dagarna i hundarnas vardag)
Det är ett tecken på rasens egenskaper och ett tecken på föräldradjurens förmåga som avelsdjur,,, i viss mån även ett tecken på uppfödarens förmåga.

Låt oss nu illustrera med ett exempel från gårdagen - Garpenborg's Ylle "Ulla" debuterade igår i rallylydnad. Ulla är 8år fyllda. Hon är mor till fyra valpkullar (Ö, C, H2 & J2) och hon är en helt oemotståndligt charmig och unik dam <3 Hon har tidigare i livet gjort ett strålande MH, ställts ut med trevliga resultat (ett par CK och placeringar i bästa tik genom åren) arbetat med sin matte på Hunddagis, gjort en fin insats i aveln för vår kennel men framförallt varit Dianas högt älskade familjemedlem.

Men så fick hennes matte Diana (egen företagare, fem egna hundar och nybliven ensamstående mamma) för sig att hon ville testa på att tävla. Sagt och gjort - Ulla, 8år, debuterade således och med 85p i första starten och en 7e plats kan man inte annat än bli imponerad <3 tårar i ögonen när vi tillsammans tittade på videon från tävlingen <3
GRATTIS!!!!
Men gör detta plötsligt att hennes avkommor vips fick bättre förutsättningar att själva tävla?
Hur kommer det då sig att många uppfödare påstår att så är fallet?

Vet faktiskt inte
Det vi däremot vet är att kaka söker maka och att framgång föder framgång. Dvs som uppfödare med ett specifikt intresse så lockar man lättare till sig valpköpare med samma intresse och när ett par hundar väl brutit ny mark (typ Josef & Wita inom rallyn) så vågar flera prova.

Oj nu knackar livet på här hemma och vi måste runda av, men måste bara nämna att vi inte kritiserar varken uppfödare som VILL sälja till tävlingsintresserade eller tävlingshundägare som omplacerar sina hundar, VI vill bara inte göra det. Det är ju samma som att vi helst inte säljer valpar till andra uppfödare :) och när vi gör det är vi medvetna om att risken för omplacering är stor. Det är ett faktum vi har full förståelse och respekt för. Men målet för oss när vi säljer valpar är trots allt att de skall komma till sina "föralltidhem"
(och om livet kommer emellan hjälper vi till så gott vi kan med omplacering)

Ta hand om er denna härliga höstdag så återkommer vi strax med ett mer traditionellt grattisinlägg för Ulla var inte ensam om att tävla igår :)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Åsa

12 oktober 2014 09:03

Bra Marie, insiktsfullt och klokt! Det här gillade jag!

Maria

12 oktober 2014 13:51

Tack :)

 
Mia

Mia

12 oktober 2014 10:01

Mkt klokt inlägg 👍

http://staffinfo.se

Maria

12 oktober 2014 13:51

:)

 
Ingen bild

Marie-Louise

12 oktober 2014 17:05

Bra skrivet!!

Maria

12 oktober 2014 18:26

Tack - gullig du är som tog dig tid att skriva det

 
Erica & Magda

Erica & Magda

13 oktober 2014 10:27

Word! Så bra skrivet. Jag håller med dig, och förstår dina tankar till fullo.

http://staffoholic.se

 
Ingen bild

Sussie

14 oktober 2014 11:50

Avlar man inte för tävling så bör man så klart inte sälja till folk som vill tävla. Min första hund köpte jag med det uttalade målet att tävla bruks, slutade med att jag har en hund som inte alls håller måttet för det jag ville göra (skottberörd, osäker). Han är så klart högt älskad och får ett bra liv ändå, men för mig som ägare är det så klart väldigt jobbigt att efter flera år av slit, privatträning och så mycket annat behöva ge upp det jag drömde om. Nu var det min första hund och jag visste inte riktigt vad jag skulle leta efter, i dag skulle jag välja en uppfödare med avelsmålet att föda upp bra brukshundar som duger till tävling.

Så föder man upp en bruksras tycker jag man ska vara tydlig med vad ens hundar duger till och vad de inte kommer kunna göra.

Maria

15 oktober 2014 14:44

Tråkigt att höra att din hund inte helt håller måttet för brukstävlan.
Problemet är dock så mkt mer komplicerat än att som uppfödare säga "vi avlar hundar för tävlingshem"
Eller då som du menar, att uttala det omvända. För jag gissar att du säkert berättade om dina planer för din hunds uppfödare - ändå blev det inte som varken du eller uppfödaren hoppades.

Om det vore så enkelt att en individ som själv tävlat, parad med en en annan framgångsrik individ skulle ge valpar som lämpar sig för det samma så skulle vi inte ens ha en debatt om detta.

Titta bara på hundskolans ändå rätt dåliga resultat,,,de talar ett tydligt språk. Dvs det behövs ytterligare något annat, något mycket mycket viktigare än föräldradjurens framgångar för att få fram kvalitativ avkomma.
Därmed inte sagt att en framgångsrik hund inte kan lämna bra avkomma, för det är klart att dom KAN. Men sannolikheten ökar inte så dramatiskt som man lätt kan tro.

Jag tror att det vore klokt om vi även inom hund kan öka värdet av att faktiskt vara en bra uppfödare! En bra uppfödare är A och O - och består av oerhört många bitar där egna tävlingsframgångar inte alltid är en nödvändig komponent.
Det som däremot är nödvändigt är bl.a
1) förmåga att se framför sig vilka kombinationer som blir bra och som behövs för att ta den blivande avkomman ett steg längre än sina enskilda föräldradjur.

2) tid och ekonomiska förutsättningar att genomföra dessa parningar

3) hög social kompetens - inte bara för att FÅ låna de hanar man behöver utan även för att vara en attraktiv uppfödare för bra valpköpare

4) brinnande och aldrig sinande intresse för att lära sig mera om rasen och avel, helst även prestigelös så denna kunskap kan tas in från flera håll

5) stark moderlig/faderlig instinkt så man på ett bra vis kan och orkar ta hand om både mamma och valpar under dessa minst 8v som krävs

6) förmåga och mod att visualisera sina avelsmål samt att finna en strategi som tar kenneln framåt

7) förståelse för vikten av profilering för kenneln - hemsida- blogg- fb- kläder- beteende vid tävling mm

8) mental styrka att hantera motgångar och då framförallt valpköparnas motgångar

9) utrymme och tid till att ha fler än bara någon enstaka hund hemma

10) att lyckas få så många egenuppfödda hundar som möjligt utvärderade - och då förstås olika beroende på vilken inriktning kenneln har. Hos oss hd/ed/öga/MH/utst
Det är en enorm utmaning att få helt vanliga hundägare att ställa upp på att göra detta, och det börjar långt innan valpen är tingad. Allt för att nästa beslut som tas inom kenneln skall kunna vara så klokt som möjligt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 9 april 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - Lördag 24 mars 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ garpenblogg med Blogkeen
Följ garpenblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se