garpenblogg

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2015

Det där med tur och otur

Av Maria - 24 oktober 2015 07:55

sitter här på tåget och funderar lite över denna härliga hobby vi ägnar oss åt. Tänker på hur mkt som händer hela tiden och hur mkt jobb som faktiskt krävs för att hålla sig a jour. Ett "jobb" som blir lättare om man likt oss på vår kennel har många vänner med samma vetgirighet och engagemang som vi. Man tipsar varandra helt enkelt, man funderar tillsammans och man kan turas om att ta reda på fakta när man blir osäker på vad som gäller ibland :)

Att ha kollegor, och att aktivt se på dem som just kollegor och inte konkurrenter, har enormt många fördelar. Många tror att det mest handlar om att typ: "de gaddar ihop sig och lånar bara varandras hundar" och visst - ibland kan det säkert vara så oxå- men för det mesta utvecklas man både tillsammans och parallellt. Utbyter erfarenheter - hjälper varandra att inte göra om de misstag man själv gjort och förstås gör :)

Ibland uppfattar jag det som en brist hos många uppfödare, just den förmågan att inse att andras erfarenheter kan bespara dem på en hel del motgångar. Absolut måste man även lära av sina egna misstag, men det skadar inte att ta emot lite råd på vägen.

Istället låter det alltsom oftast som att de, trots att de gjort allting helt rätt, blivit berövade sin välförtjänta framgång pga ren och skär otur. Denna otur upprepar sig sedan om och om igen.
Okej- självklart självklart kan vi och alla andra förstås ha otur- absolut! (Och vi känner stor empati för alla som haft otur, sjukdomar, olyckor och allt annat som kan gå snett)
Men någonstans bör man, om man anser att man har oförtjänt mycket otur, kika på vad exakt det är man gör annorlunda än de som inte har samma otur.

För att hänga upp denna oerhört komplexa och fascinerande hobby i två läger: ett för dem med tur och ett för dem utan, berövar ju samtidigt hobbyn på utvecklingspotential- varför ska vi då försöka förkovra oss?

Nej - vi borde istället gemensamt ta vår hobby på mer allvar och erkänna att den inte bara består av uppfödare med tur och uppfödare med otur.
Talang, kämparglöd, skicklighet, erfarenhet, social kompetens, vetgirighet, ödmjukhet, administrativ kunnighet, marknadsförings förståelse, mod, glädje, känsla för djur, prioriteringsförmåga, ett gott handlag, insikt i ens egna styrkor och svagheter, engagemang och en massa massa annat spelar oxå in!
OCH vi behöver oxå vara aktiva för att få erfarenhet, att aldrig para några tikar gör dig inte till en bättre uppfödare. Och hoppsan där fick jag in ytterligare ett hett ämne :) nämligen den uppfattningen som finns om att de mest seriösa avstår alltid från att para. Ju fler tikar man skrotar desto bättre uppfödare i mångas ögon. Och nej, jag säger inte att alla tikar eller hanar är av den kvalitén att de bör gå i avel. Vi blir alla tvungna att "skrota" avelsdjur inbland, men det är så fiffigt att ju längre man hållit på desto färre behöver man "skrota" :)
Och för att kunna erövra kunskap måste man praktiskt ägna sig åt just hunduppfödning.

Avslutar med att lite halvdant citera Ingemar Stenmark: "jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur får jag"

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 9 april 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - Lördag 24 mars 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - Onsdag 14 mars 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ garpenblogg med Blogkeen
Följ garpenblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se