garpenblogg

Alla inlägg under oktober 2015

Av Maria - 14 oktober 2015 12:25

Här kommer Rodneys BPH i bildform. Han gjorde fint ifrån sig, även om han, som domaren sade, kanske var lite i äldsta laget så tillvida att han inte direkt tyckte det var så mkt att reagera över :-) Eller jo, en sak reagerade han väldigt mkt på och det var kissfläcken som Vivi lämnade ifrån sig :-) :-)

Alexander och Kristoffer hade en bra dag de med, fanns ju en liten häst vid namn Ronja att klappa på, goda hembakta bullar som Elin bakat samt, till framförallt Alexanders stora lycka, katter att stalka!

Som jag nämnt tidigare så önskar ju sig Alexander ett husdjur, och då helst en katt. Hundarna räknas nämligen inte som husdjur i hans värld utan är väl någon form av konstiga håriga syskon :-)

   


                         

Av Maria - 14 oktober 2015 12:22

                   

Av Maria - 13 oktober 2015 11:58

!Lyckopillret Heffa! Världens bästa lilla hund!


Rumänsk, Ungersk, Cypriotisk, Bulgarisk, Grand Bulgarisk samt Balkan CHAMPION

Garpenborg's Oskadis


"Vivi"


HD: B
ED: UA
Öga: 2x UA

L2HGA & HC: Gen.clear

Genomförd BPH

Godkänt anlagsprov viltspår

Övrigt: flertalet cacib samt Cert i Polen, Tyskland & San Marino



     



Av Maria - 13 oktober 2015 11:48

gav lilla mamman Selma (Svea) mycket att fundera över

Lilla söta dottern Garpenborg's Åksana har däremot inte tid att fundera över livets stora gåtor - full rulle är melodin

Av Maria - 12 oktober 2015 20:21

behöver verkligen inte gömma sig i vassen :)
Garpenborg's Oskattbare Nils
Ägare & fotograf Cecilia Zetterberg

Av Maria - 7 oktober 2015 14:17

Fick trevligt besök av Krut från O2 kullen samt Arrow från R2 kullen - med sig hade de även två söta valpar, en röd & en svart vid namn Diego (från fanny waginder)  & Kula (från jonas johansson)- jooo såklart hade de med sig sina mattar oxå- Helena & Cicci!

           



Av Maria - 5 oktober 2015 13:00

höstsolen sken och temperaturen var helt ok för små staffebebisar att vara ute i. Fast flickorna var som vanligt mest sugna på att snutta på mamma Selmas tuttar :-) Utforskandet av omgivningarna kom verkligen i andra hand på deras agenda :-)


                                                 

Av Maria - 2 oktober 2015 14:09

Kära kollegor

är helt övertygad om att många av er missat att staffen som ras numer fått ytterligare punkter på SRD listan. Det är verkligen inte lätt att hålla koll på allt nuförtiden det skall gudarna veta, men detta är i alla fall viktigt, superduper viktigt tom. Vi har varit "med på listan" sedan starten iof och då ang betten, men sedan minst 1år tillbaka har nya observandum dykt upp!

Därför tänkte jag att vi skulle skriva lite om detta. Och vi börjar med att kort förklara vad SRD är


SRD- särskilda rasspecifika domaranvisningar

kan man ju lätt tro att det inte har så mycket med en själv som uppfödare att göra, är säkert nåt bara för domare eller de som ställer ut en massa. NOPE inget kan vara mer fel! Dessa anvisningar är SKKs sätt att påtala hälsomässiga bekymmer i raser! SKKs sätt att långsiktigt arbeta mot friskare rashundar (ja ett av flera sätt då förstås) Så här förklarar de själva:


Kopierat ur SRD

"En exteriördomares ansvar är att bevara de olika hundrasernas typiska särart med de mål och ramar som rasstandarden fastslår. Detta får dock aldrig ske på bekostnad av hundars hälsa. Domaren ska ha ingående kännedom om rasstandarden och de hälsorisker som särskilt överdrifter av rastypiska särdrag kan innebära för den enskilda hunden och för utvecklingen av rasen som helhet. En rasstandard beskriver aldrig exteriöra överdrifter, men standardens formulering av rastypiska detaljer kan missleda domare och uppfödare till sådana tolkningar att

hundar med extrema typdrag prioriteras vid utställning och avel. Domaren ska främst  bedöma individerna som resultat av tidigare avel. Domaren ska dock vara uppmärksam på hälsa och sundhet och i synnerhet på trender som i förlängningen hotar just sundhet och hälsa. Tendenser till överdrifter måste identifieras och påpekas innan de givit upphov till problem hos rasen.* Domaren har en utmärkt möjlighet att förebygga osund avel genom att inte premiera hundar av extremtyp högt utan i stället välja vinnare som visar bästa möjliga kombination av utmärkt rastyp och sundhet. SRD (svensk översättning av NKU BSI) identifierar de riskområden som är relaterade till rastyp och syftar till att öka domares medvetenhet om problem förknippade med överdrifter av rastypiska särdrag. SRD är därför i första hand ett kompletterande instrument till rasens standard och är inte en manual som anvisar hur observerade fel skall knytas till bestämda kvalitetspris. SRD ger rekommendationer till domaren att observera de rasspecifika problemområdena med hänsyn till fel och avvikelser likaväl som till förekomsten av standardenlighet och sundhet. Den övergripande principen är mera att förebygga än att leta fel. Sådana fel som är vanliga i vissa raser men som inte har samband med överdrifter av rastypen är i de flesta fall inte omnämnda i SRD. SRD baseras på den erfarenhet från de senaste tio åren som finns i de nordiska länderna för identifiering av problemområden hos de raser som bedömts särskilt angelägna att observera utifrån risker kopplade till överdrifter i rastypiska särdrag. SRD är resultatet av de inventeringar som möjliggjorts av ett omfattande samarbete mellan domare, ras- och specialklubbar, veterinärmedicinsk expertis och veterinär hälsostatistik baserad i försäkringsdata. Dessa grundpelare utgör basen för urvalet av de raser som listats och för beskrivningen av och anvisningarna för de rasspecifika problemområdena. Uppbyggnaden av SRD möjliggör en kontinuerlig uppföljning och revidering av instrumentet. De listade raserna utgör 39 av de c:a 300 FCI-raser som finns representerade i de nordiska länderna och de är selekterade utifrån de sammanlagt 73 raser som inom Norden särskilt uppmärksammats ur BSIperspektivet."


Och om vår ras står detta att läsa:

"Staffordshire bullterrier

I rasen förekommer riskområden som:

1. Bett: Felställda nedre hörntänder som biter upp i gomtaket.

2. Andning: Se Appendix 2 om bedömning av andningsbesvär.

3.Hud och päls: Tunn päls och/eller irriterade hudpartier .

Särskild uppmärksamhet ska fästas vid bett, andning och hud."

 

Vad står då att läsa i appendix 2?

"Alla hundar skall kunna andas utan besvär också i rörelse. I kvalitets- och konkurrensbedömningen bör domaren överväga tre nivåer av observerbara andningsbesvär och låta prissättningen påverkas i relation till besvärens omfattning och allvar.

1. Obetydliga/temporära tecken till besvärad andning som inte framkallar svårigheter skall noteras men inte

nödvändigtvis inverka på kvalitetsprissättningen. Sådana tecken bör dock vägas in vid kurrensbedömningen.


2. Lättare besvärad andningsförmåga/ lättare andningsbesvär liksom sådana anatomiska förhållanden som kan påverka andningsförmågan skall påverka kvalitetsprissättningen (knipta näsborrar, alltför kort nosparti, alltför litet huvud

och/eller överdrivet korta kroppsproportioner, underutvecklad bröstkorg osv)


3. Uppenbara tecken på andningsbesvär skall motivera ett övervägande av prissättningen

disqualified”. Sådana besvär föreligger om hunden redan när den står stilla och inte är påverkad av yttre faktorer (irritation, upphetsning, temperaturförhållanden med mera) visar tecken till försvårad andning av följande slag:

Andning med öppen mun samtidigt som mungiporna är tydligt uppdragna och/eller tungan påtagligt utsträckt.

Tydligt ljudande andning - såväl vid inandning som utandning.

Indragning i förbröstet och bakom revbensbågarna i takt med inandningarna.

Nickande medrörelser av huvud och hals i takt med inandningen.

Andningsbedömningen skall också inkludera observation av besvär under och efter rörelsebedömningen som skall vara

genomförd med beaktande av adekvat rörelsehastighet och omfattning. Allmänna tecken till uttröttning liksom förlängd

återhämtning efter rörelsebedömning är allvarliga och tydliga tecken på bristande förmåga i andningsfunktionen.*


Frågan vi ställer oss är alltså hur kom vi med i SRD för andning? Har rasen större problem än vi trott? Vi vet väl alla att det alltid funnits någon hund här eller där som fått operera sig pga snarkningar tex, genom åren kan jag påminna mig en handfull jag hört talas om, ja 4-5st kanske. MEN helt klart är att vi känner till fler nu senaste 2åren än de tidigare 15åren. Vi har nu för första gången själva fött upp ett par som haft bekymmer med att prestera i värme och som fått operera bort en del av gomseglet.

  • Har något skett senaste 2-3 åren och i så fall vad?
  • Har vi missat något, en trend? som plötsligt visar sig nu?
  • Är det domarna eller veterinärerna som gjort SKK uppmärksamma på detta? Kanske både och?
  • Har detta stått i SRD utvärderingarna som varje domare gör varje gång de dömt rasen? (och som skickas vidare till rasklubben i slutet av året) Har rasklubben sammanställt dessa utvärderingar?
  • Har rasklubben haft kontakt med SKK/SRD i detta ärende?
  • Vad tänker vår rasklubb göra nu?

Vi kan ju inte bara luta oss tillbaka och konstatera att "jaha nu är vi med för andningen oxå" VI måste ju GÖRA något! Vi måste ta reda på VARFÖR vi är med, HUR OMFATTADE problemet är, VAD kan vi göra för att rätta till problemet om det nu stämmer att det är ett problem?


Det var inte länge sedan vi skrev här i bloggen om det faktum att vi plötsligt ser vuxna staffar med knipta näsborrar lite här och där. Är detta en ny trend? Kan det påverka andningen i alla fall på lång sikt? Vad händer om vi inte uppmärksammar detta och frekvensen av knipta näsborrar ökar, kommer andelen staffevalpar som föds och växer upp till att få problem med andningen att öka? För såklart innebär ju inte ett par knipta staffenäsborrar på en hund att just DEN hunden har svårt att hantera värme eller så, även om det skulle kunna vara så.

Viktitgt oxå att tänka på att en staff med knipta näsborrar kan ha fina näsborrar i jämförelse med en fransk bulldogg tex. Utan när vi skriver knipta här så är det i jmf med en vanlig staffenäsa :-)


För er som vill läsa hela SRD så gör ni det

HÄR


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards