garpenblogg

Direktlänk till inlägg 11 november 2015

Utvärdering- vad betyder det för dig?

Av Maria - 11 november 2015 14:45

Utvärdering

ett ord kan man säga mkt om, och ett ord som i mitt tycke ofta missbrukas inom hundaveln. Eller i alla fall ett ord som många säger utan att egentligen ha funderat över vad sjutton de menar. Det bara låter så himla bra helt enkelt :-) Men frågan är:

VAD ska utvärderas?

HUR ska det utvärderas?

VEM ska göra det?

NÄR ska det ske?  

och i relation till vad? Till övriga kullar/avelsdjur i den egna kenneln? Eller i relation till andra kennlar som föder upp samma ras? Eller jämfört med hela rasen landet man bor i? Eller kanske i relation till att rent och slätt vara en hund?

 

ovan en bild som visar en del saker - många hundar från samma kennel i olika åldrar, alla kan stå brevid varandra utan några direkta bekymmer, de har samtliga tagit sig till en utställning vilket betyder att de är hanterbara i den typen av utmanande miljö.

 


Vad betyder det & hur används det?

Ordet utvärdering tåls att fundera ofta och mycket på. Att det kan betyda olika saker inom olika raser, och verkligen vara olika saker inom olika delar av landet, världen,,,att det ser annorlunda ut inom hästsporten eller mjölkindustrin,,,,eller inom skolan. Det finns betyg, index, statistik, omdömmen, tester av olika slag, enkäter,,,osv som fungerar som hjälp om man vill utvärdera något


Men min upplevelse är att ordet mest ianvänds i praktiken på detta vis:

"Får vi låna er hane till vår tik?"

svaret blir ibland:

"-Vi har sagt stopp för fler kullar nu tills dessa är utvärderade"

medans vad man egentligen menar är:

"-Nej jag vill inte låna ut min fina hane till dig, för jag tycker faktiskt inte om DIG"


Eller:

"-den där uppfödaren/hanhundsägaren är SÅ oseriös, bara spottar ur sig valpar/kullar- utan att ens UTVÄRDERA dem!"

betyder egentligen:

"-jag tycker inte om den uppfödaren/hanhundsägaren" eller "han eller hon vill bara tjäna pengar"


Och ibland även:

"-Nej jag kommer inte para XX närmaste två åren, måste ju hinna utvärdera hennes kull först!"

kan faktiskt betyda:

"-Jag har tyvärr inte möjlighet rent praktiskt att ha någon valpkull närmaste året/åren"


Tyvärr är det ofta (men såklart inte alltid!) så att ordet faktiskt används som substitut för sanningen, eller som slagträ i någon debatt om vem som vinner tävlingen årets seriösaste uppfödare

Tyvärr tyvärr


   

Det är en utmaning att vara uppfödare av hundar, en rolig sådan!

   

Spännande,,,

Men vet ni, det ÄR ett spännande ord, och att faktiskt göra det på riktigt är superskoj! Det som däremot kan vara mindre skoj är att sedan hantera den utvärderade hunden/kullen - men det kan vi ju prata om en annan dag tycker jag. :-) Såhär tänker vi i vår kennel (och det finns säkert mängder av andra smarta och bra sätt att resonera i frågan!)


"Reproduktiv utvärdering"

Parning

Den första utvärderingen som sker är redan vid parningen. Där iaktar man både hane och tik och deras förmåga till att fortplanta sig. Hur fungerar de i parningssituationen? Blir tiken dräktig? (vi lämnar individens egen resa fram tills dess att vi beslutat oss för att hen skall gå i avel därhän)

Valpning

Nästa steg brukar vara valpningen, hur tiken hanterar den, tex hur lång tid den tar, hur svårt eller lätt bebisarna kommer ut, har tiken ett gott värkarbete? Om det blir snitt, varför i så fall? Hur vanligt är det i rasen? Hur hanterar tiken sitt moderskap, tex tvättning av de små, försiktighet vid i och urgång ur lådan, stresshantering kring valpar som piper och hur de löser situationen, mjölkproduktionens nivå, vaktbeteende gentemot eventuella flockmedlemmar osv Hur länge tiken har avslag är oxå något att beakta och fundera kring.


"Bebisutvärdering"

Jo för självklart är valparnas status en utvärdering det med. Gomspalt, läppspalt, öppna fontaneller, kroksvans, stubbsvans? Och senare pungkulor som inte kommer ner som de ska eller navelbråck? Demodex, Bettfel, icke önskvärda färger?

Sedan sker ju en veterinärbesiktning, det blir en form av utvärdering igen av avelsdjurens prestation.


"Juniorutvärdering"

Och för att grovdra det hela kan vi säga att nästa utvärdering av kullen sker vid runt 12mån - (utst från 9mån) när många raser då röntgas, ögonlyses och MH/BPH beskrivs samt ställs ut. Här syns sådana saker som bettfel och övrig exteriör utveckling


   

"Unghund/Vuxen utvärdering"

Här ser vi hur hundarna klarar av sina vardagliga liv, barn, katter, andra hundar, eventuell vistelse på hunddagis, kurser, deras aktivitetsnivå, ja livet helt enkelt! Är ägarna nöjda?

Och den otroligt viktiga frågan: Hur många individer i kullen är i dina ögon avelsdugliga? (sedan att få eller kanske ingen används är en annan sak)


"Veteranutvärdering"

den roligaste (och jobbigaste) utvärderingen av dem alla! Hur mår veteranerna? Deras ägare kan nu titta i backspegeln (bitterljuvt jag vet) och avgöra hur hundägandet faktiskt varit. Hur ofta har man fått vara hos veterinären utöver vaccineringar och kanske rena olyckor? Hur gamla blir de hundar man fött upp? Vad hamnar själva kullen på i medellivslängd? Och vad dör de av?

Är man nu en hyfsat nystartad kennel så finns det inget som hindrar att man ändå gör detta, fast då hos de kennlar man köpt sina stamhundar hos.


När kan man använda sin hane/tik i avel igen?

Var i dessa olika utvärderingsfaser bör tiken & hanen "sättas igång" igen avelsmässigt?

Ja såklart som med allt annat är detta upp till ägarna i fråga, och det är skillnad på tik och hane förstås av många olika skäl. Men kring juniorutvärderingen, dvs runt året, så är tiken ofta redo för en ny kull, och hanhunden kanske redan hunnit med fler kullar. Här kan man då som tikägare ändå finjustera sitt val av kommande kavaljer en hel del. Och skall tiken sedan ha en tredje kull så har man hunnit med ytterligare utvärdering av hennes första kull medan kull nr 2 ligger på juniorutvärderingsfasen- detta ger nu ännu bättre möjligheter för vidare planering osv

Glöm ej att- helt ärligt- för att en utvärdering ens skall vara tillförlitlig krävs det faktiskt avkommor! I en ras som snittar 4-5 valpar per kull som staffarna gör, så behövs det ofta ett par kullar innan det ens går att dra några direkta slutsatser.


Jämfört med vad/vem?

Fundera först över om det är den enskilda individens avelsprestation man vill utvärdera eller om det är hela ens uppfödning, dvs en mer total uppfödargärning och hur sedan resultatet skall hanteras. Dvs skall det jämföras med rasens resultat i stort? Eller vill man jmf kullar med varandra inom kenneln? En annan tanke kan vara att jämföra med kennlar som hållt på ungefär lika länge som du själv och med hyfsat liknande produktion.

Ständigt pågående process

Egentligen är det väl som så att hundar som gått i avel inte kan bli helt utvärderade föräns alla deras avkommor dött, eller kanske tom barnbarn,,, Samt att valpköparnas upplevelse av sina hundar och av sin uppfödare oxå är en del av en utvärdering. Dvs om tex MH-beskrivningen påvisar en väldigt "bra" mentalitet men man kanske har en hög omplaceringsgrad inom kullen/kenneln så kan det ju tyda på en del olika saker.Eller så kanske en mentalitet som på många vis är bra på ett papper och i en testsituation inte alltid passar lika bra i verkligheten?  


Glöm inte utvärdera dig själv!

- och ta förstås även samt valpköparna i beaktan!

Valpköparna

Fundera över om du/ni är nöjda med valpköparna ni valt? Kanske har man haft fel kriterier vid val av valpköpare eller gett missvisande information/bild av rasen? Får ni den grad av hälsotestade avkommor som ni tänkt er? Om inte, vad kan det bero på? Om ni sålt med inriktning på tävling, har valpköparna startat hundarna i den omfattning ni tänkt er? Om inte, hur kommer det sig?

Reklamen-nätverk

Kanske har de ytor ni använder för att nå köpare vissa begränsningar? Får ni olika "typer" av köpare beroende på var ni annonserar? Ger ni en rättvis bild av er kennel utåt?  Kanske tom rasbeskrivningar eller rasklubben förminskar eller förstorar delar av rasens för/nackdelar? Får ni valpköpare hänvisade till er från andra uppfödarkollegor? Hänvisar ni själva vidare om ni får möjlighet? För/nackdelar kring detta? Kommer valpköpare tillbaka när de vill utöka familjen igen? Rekommenderar era valpköpare er vidare till människor de möter som letar valp?

Ja, detta är bara några av alla frågor man kan ställa sig som uppfödare när man utvärderar sig själv

   

Glöm inte att ibland kika på hur det ser ut inom andra arter! Vad brottas man med inom aveln med olika sorters fiskar? Här finns mängder av intressanta infallsvinklar. Eller gå in på kattuppfödares hemsidor och läs om deras avelsmål och hur de valt att utvärdera detsamma.

 

Pssssst,,,,

Synonymer till utvärdering/utvärdera:

detaljgranska, granska, analysera, evaluera, bedöma resultat, fastställa värdet av

Wikipedia

Utvärdering är granskning av en verksamhet och dess resultat. Utvärdering förekommer i utbildning, offentlig förvaltning och flera andra verksamheter


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 april 2018 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - 24 mars 2018 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - 14 mars 2018 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - 14 mars 2018 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards